fredag 27 april 2012

Tribute to Björklöven

Det finns väl någon där ute som minns Björklövens storhetstid? Det var 80-tal, det var Peter och Patrik Sundström, Göte Wälitalo och Bullen Hägglund. Sen var det något som gick snett och nu får man lov att heja på Skellefteå i SM-finalen i stället (jag hade hellre dött än hejat på Skellefteå när jag var tio!). Jag hyllar Björklöven med en jacka i deras färger - gult och grönt. Go Löven!

Vad? En till jacka, denna gång med dragkedja! Helfodrad, stl. 98-104
Material: Yttertyg från en duk och fodertyg (det randiga som syns lite på den övre bilden) från en gardin. Huvan är fodrad med ett tyg jag köpt från Nusse. Dragkedja från Bibbis och mudd från Söders tyger.
Bra: Att jag gjorde en ny jackmodell och att jag hittade en dragkedja med ring!
Dåligt: Jag tror det finns ett dragkedjetrick jag inte lärt mig än, för jag blir aldrig HELT nöjd med dragkedjan.

måndag 23 april 2012

Elsas klänningar

Förra veckan levererade jag en beställning - två klänningar till en treåring vid namn Elsa.



Vad? Två helfodrade klänningar, stl. 98-104.
Material: Den övre har yttertyg från ett påslakan jag köpt på tradera och fodertyg från mammas gömmor. Den undre har yttertyg från ett av mammas påslakan och fodertyg från en gardin från svärmor. Knappar på den undre kommer från Liberty.
Bra: Det är kul att få beställningar! Nu fick jag ändan ur vagnen och ritade denna modell i en lite större storlek också.
Dåligt: Ingenting!

Det ALLRA bästa är när man får se resultatet av sin möda på fina Elsa, tack för att jag fick låna den här bilden!

lördag 21 april 2012

Plexus

Jag associerar omedelbart till Sven "Plex" Pettersson, men det är väl tveksamt om Plex var Sven Fristedts inspirationskälla när han designade detta tyg som fått namnet Plexus. Läser på Designarkivet att Fristedt gick på Beckmans textilutbildning med Göta Trädgårdh som lärare och att han under utbildningen fick praktikplats på Borås Wäfveri och då formgav mönstret Plexus. Tyget trycktes hos mästertryckaren Erik Ljungberg vid Ljungbergs textiltryck i Floda och tillverkades 1958-1983. (En parentes: tänk att vara "mästertryckare". Bara en sån sak.)

Lite närmare till hands är kanske min association till solar plexus, eller plexus solaris som det egentligen heter. Det är ju onekligen något som liknar solar i mönstret, om man nu ska tolka det bokstavligt. Plexus solaris är en samling nervceller i bakre bukhåleväggen, läser jag på Wikipedia. Ett slag mot plexus solaris leder till stor smärta och i bland andningssvårigheter. Fristedts Plexus har vissa likheter med det man kan se i serietidningar när ett slagsmål med stjärnsmällar refereras. Skriv in ett PAOW eller ett SMACK i en av solarna så har vi ett slag i plexus solaris!

Det finns säkert fler associationer (kommentera gärna!). När jag sett plexus på bild har jag inte varit så imponerad, men när det dök upp på tradera nyligen så gav jag det en chans. I fredags anlände det och jag föll direkt! Det är omöjligt att fota detta fina tyg så att det framgår hur fantastiskt det är - I'm in love!


Sven Fristedt "Plexus" 

torsdag 19 april 2012

Fyra knappar senare...

Den här jackan har legat och väntat på fyra knappar. När jag äntligen hittade fyra som jag tyckte var OK så var jackan klar i ett litet nafs! Kvällens spaning är annars att bloggen plötsligt besöks av en massa ryssar - fler ryska besökare än svenska rent utav!


Vad? En jacka med knäppning, stl. 86. Jag har sytt liknande innan men denna gång räckte inte tyget till att göra huvan med sömsmåner så i stället fick det bli lite mjuk mudd kring huvan. Jag har också gjort ärmarna större för att lätt rymma en varm tröja eftersom jackan inte är fodrad med något varmt tyg.
Material: Tyget bytte jag till mig av Koolon vid en tygbytarkväll förra året. Fodertyget kommer från ett påslakan jag köpte på tradera. Mudd och knappar från Söders tyger.
Bra: Att jag tillslut blev klar med den här jackan, hehe. Jag är också väldigt nöjd med min symaskin som både gör fina knapphål och syr i knappar.
Dåligt: Att jackan är lite ostruken vilket inte gör sig så bra på bild...

torsdag 5 april 2012

Glad påsk!

Får man slakta en fin påskduk? Yes! Vi är ändå aldrig hemma på påsk så den gör sig bättre som klänning till Vega.



Vad? En klänning / utanpålinne ca stl. 86-92.
Material: En påskduk som jag köpt på loppis i Strömsund för en femma fick sätta livet till...
Bra: Den var klar på ett litet kick!
Dåligt: Det var lite synd om duken tycker jag...