tisdag 29 maj 2012

Farmors påslakan

Ja jag har skrivit om dem förut - de fantastiskt fina påslakanen som jag fyndade hemma hos farmor Lucia. Jag har sytt flera plagg redan och ändå har jag massor kvar! Här kommer två klänningar.




Vad? Två klänningar i stl. 86, den ena bandkantad och den andra halvfodrad.
Material: Påslakanet som klänningarna är sydda av kommer från farmor (som köpt dem på Konsum).
Bra: Jag älskar mönstret! Trots att påslakanen säkert är använda en del så är färgerna fortfarande fina och kvaliteten är tjock och rejäl. När jag syr klänningar av återanvända påslakan tycker jag oftast att de behöver helfodras för att de är lite för tunna i kvaliteten, men inte detta! Däremot förstärker jag alltid i knäppningsdelen om jag syr ofodrat - se tredje bilden.
Dåligt: Skulle något kunna vara dåligt när det här tyget är inblandat? Nej jag tror inte det!

Vilsen katt

Härom veckan läste jag att det pågick en bloggutmaning bland retrobloggare att visa upp sina icke levande djur. Jag kanske inte kvalificerar som en retrobloggare men det föll sig ju väldigt lämpligt att den här fina katten stod och väntade på mig inne på Myrorna i går. Den såg lite vilsen ut så jag tyckte det var bäst att ge den ett nytt hem. Nu bor hon på en hylla ovanför TV:n, bredvid den fina hästen jag bloggade om förut.

Briglin

Stämpeln under kunde jag tyda till BRIGLIN och se där, det visar sig när jag googlar lite att det var ett keramikföretag som startade sin verksamhet i London 1948 och avslutade den 1990. Mer än så vet jag inte om min fina katt, men efter att inom loppet av några veckor ha införskaffat två keramikdjur så inser jag hur lätt mitt tygsamlande skulle kunna övergå i djursamlande!

söndag 27 maj 2012

Kimono för en nykläckt

Jag började sy för ett par år sedan och alldeles i början hade jag ingen koll på vad som kunde vara svårt och lätt utan jag sökte mönster på nätet till allsköns kläder och annat som jag ville sy. När jag nyligen gick igenom min mönsterpärm så hittade jag mönstret till det här lilla plagget. Jag vet inte vart mönstret kommer i från, men det är lite kul eftersom plagget sys i ett enda tygstycke. Mönstret har legat oanvänt i pärmen i flera år för jag har tyckt att det såg så svårt ut men nu när jag tittade på det så såg det inte alls svårt ut. Jag har plötsligt blivit kompetent verkar det som, hehe.

Vad? Mini-kimono för barnets första månader, stl ca. 56-62. Plagget sys i ett stycke tyg + en bit som utgör "omlott-delen" så att säga. Jag sydde den nedre först och tyckte det blev för få knytställen, så jag lade till två (ett på insidan som inte syns) på den övre men då tyckte jag det blev för många. Sällan är man helt nöjd :)
Material: Båda plaggen är sydda av påslakanstyg - mjukt och skönt för en liten bebis. Klövertyget är galet nostalgiskt för mig. Vi hade en stor kudde i det tyget när jag var liten och den har hängt med under hela uppväxten och återfinns nu på Vegas rum! Det undre tyget kommer från min farmor.
Bra: Skoj att plagget sys i ett stycke. Önskar att jag hade en bebis så att jag fick testa modellen.
Dåligt: Jag gillar inte riktigt det där knytandet så jag funderar på om jag inte ska sätta dit tryckknappar i stället när jag syr modellen nästa gång.

tisdag 15 maj 2012

Frukt och bär



Vad? Ännu en helfodrad klänning med dragkedja, stl. 98
Material: Jag gjorde ett byte med Saax, hon fick en bit av mitt lingon- och blåbärtyg (designat av Anna-Lena Emdén) och jag fick tyget med äpplen på (okänd design). Båda har tidigare varit gardiner, men nu har de alltså omvandlats till en klänning. Fodertyget kommer från ett påslakan jag köpt på tradera.
Bra: Jag gillar kombon av blått och rött.
Dåligt: Fodertyget är vitt med röda körsbär och det lyser igenom något vilket gör att klänningen i vissa ljus ser lite rosa ut.

torsdag 10 maj 2012

Rapport från en syjunta

En kväll med Koolon, Kristin och Walle kan ju bara sluta i succé! Förutom gott sällskap fanns även god mat, gott vin, ljuvlig efterrätt, lite choklad och en kopp thé. Utöver att äta och prata så sydde jag även klart det mesta av den här väskan. Tack för en trevlig syjunta (ett ord som numera också finns i Ivars vokabulär)!


Vad? En helfodrad väska. Mönstret finns här, mycket trevligt med folk som delar med sig av sina mönster, det tackar jag för! Väskan är vändsydd och vändbar.
Material: Yttertyg köpte jag av Saax, ett otroligt tyg av Sven Fristedt som har liksom en flanellaktig yta. Materialet kändes oklart så vi provbrände lite fibrer och det verkar absolut vara bomull. Fodertyget är från ett av farmors påslakan.
Bra: Den gick busenkelt att sy och snygg blev den.
Dåligt: Den var nästan OMÖJLIG att vända eftersom yttertyget är av det tjockare slaget men efter att ha klippt ner sömsmånen till ett minimum så lyckades jag, puh! Om jag valt två mer jämntjocka tyger hade jag kunnat utnyttja det faktum att väskan är vändbar - nu kommer jag bara att använda den med Fristedt-tyget ytterst. Fast det kan i och för sig knappast kvalificera som något "dåligt" :)

torsdag 3 maj 2012

Fynd från farmor

När min fina farmor nu inte längre kan bo hemma så föranledde det oss i familjen att en helg samlas för att tömma hennes lägenhet. Där fanns mycket fint, bl.a. en låda kläder från förr inklusive dopklänningar från början av förra seklet. De var så fina att jag önskar att vi vore ett uns religiösa, bara för att få döpa barnen i de där klänningarna. Till min glädje hade farmor även lite tyger och påslakan som jag kunde ta med mig hem! Gladast blev jag över påslakanen på den övre bilden och särskilt det fina gröna som behållit färgerna väldigt bra. Påslakanen är likadana men i olika färgställningar och det fanns två påslakan och två örngott av varje i tjock, fin bomull = hur mycket tyg som helst som kan bli fina kläder. Utöver vad som syns på bilderna nedan kom jag även hem med knappar och fina band. Tack farmor!


onsdag 2 maj 2012

Rimini Blu

Detta är förvisso i första hand en syblogg (eller är det i första hand en retro-tygblogg? Näää.... det är nog i första hand en sy- och tygblogg. Eller jag vet inte.) men i bland måste man sticka emellan med något annat fynd!

I valborgshelgen befann jag mig några mil norr om Umeå och tog då en tur till en loppis som skyltades vid E4. Den var inget vidare, prissättningen var minst sagt märklig. Till exempel hoppades försäljaren på att få 100 kr för en 14 tums tjock-TV från typ 92, medan den tjusiga hästen nedan gick för blott 30 kr!

Rimini Blu

Rimini Blu

Tyvärr går det inte att återge den fantastiska turkosa färgen. Stämpeln undertill gjorde att det såg ut som något från en sämre turistaffär i Itailen men jag googlade numret och blev mycket klokare! På den utmärkta sidan Precis en sån fick jag lära mig att hästen tillhör en serie kallad Rimini Blu, designad av Aldo Londi under 50- och 60-talet. Jag hoppas att jag hittar lite kompisar till min nya häst, hon är helt bedårande!