söndag 14 oktober 2012

Underbara Dunderklumpen och praktfulla Pompeja!

I dag vill jag visa upp två tygfynd! Jag är väldigt förtjust i dunderklumpen, vilket jag skrivit mer om här. I en facebook-grupp för 60- och 70-talstyger kom jag så över det här fina tyget:



I går hade jag även turen att springa över fina gröna Pompeja. Mina andra pompejor (orange tryck och gult tryck) har jag skrivit om här. Jag har också Pompeja med vit bakgrund och grönt tryck - de hänger för närvarande i vardagsrummet. Nu när hösten är här så blir det perfekt att byta ut de mer somriga pompejorna mot det här fina gröna!



söndag 7 oktober 2012

Storleksstrul

Om man nu syr i retrotyger så är det kul att också i bland använda retro mönster. Dessutom fick jag en beställning på ett par hängselbyxor i stl 92 och saknade lämpligt mönster, så läget uppenbarade sig att prova ett ur den här boken som jag loppisfyndade i somras för inga pengar alls (nästan).

 Det var en sån där bok där man själv ska förstora upp mönstret på ett papper men det var inte särskilt svårt. Frågan är emellertid om jag gjorde allt rätt, eftersom byxorna, efter att jag sytt klart dem och försökte prova dem på Vega (som nu mäter ca 90) var alldeles för korta från axel till gren. Suck.




Vad? Halvfodrade hängselbyxor med rynk baktill, stl ca 80.
Material: Byxorna är sydda i ett trikåtyg som jag hittade på Myrorna. Lite styvare än sweatshirt men ändå lite liknande det materialet (här blottar jag min okunnighet om allt som inte är typ lakansväv...).
Bra: Jag gillar mönstret och tror nog att modellen är bra också - jag skulle behöva en stl. 80 att prova på!
Dåligt: Det blev ju en del strul. När jag väl upptäckte att byxorna inte kunde vara stl 92 så inleddes en del efterforskningar efter vilka jag kunde konstatera att de nog är närmare stl 80, iaf i måttet axel till gren. Byxbenen däremot motsvarade stl 98. Jag HOPPAS att det inte finns någon bebis som byxorna skulle passat på. Att förlänga hängslena kändes inte aktuellt, då skulle bröstlappen tillslut hamna någonstans i midjehöjd. Återstod således att förkorta benen till stl. 80. Det var väl inte heller några större problem utöver att ändringssömnad är ganska trist. Vad som var mer trist var att jag redan klippt ut mönsterdelar till fyra till par hängselbyxor i fyra olika tyger. Risken är stor att de förblir UFO:s i min garderob. Utöver detta debacle så misslyckades jag ganska rejält med fotograferingen också, som ni ser.