måndag 29 juli 2013

Mellanlandning

Vi gör ett stopp hemma i Stockholm innan vi fortsätter vårt semesterresande. Jag stillar syabstinensen genom att sy två vändbara babyförkläden (två förkläden i ett!). Det övre är sytt av ett påslakanstyg (det blekare av de två) och ett tyg som kommer från en klänning jag köpte på en loppis. Det nedre är sytt av ett påslakan (det rosa) och en gardin. Knäpps med en tryckknapp på varje axel och passar någon i stl. 62-68.




lördag 27 juli 2013

Bä, bä vita lamm

På samma ställe där jag fann det fina barntäcket i förra inlägget hittade jag även det här fina tyget, som heter Bä, bä vita lamm. Det designades av Gunilla Axén för Polarn och Pyret  i samarbete med Almedahls 1975. Mönstret fanns på sängkläder för baby i färgerna brunt och grönt och jag tror att det är ett påslakan jag kommit över. Gunilla Axén arbetade som formgivare på Po.P i drygt tio år och var bl.a. den som formgav Po.P:s klassiska rand.

Som kuriosa kan nämnas att Po.P 2010 beslöt att några tidigare mönster skulle få plats i den höstens kollektion och man anordnade en omröstning mellan ett antal av tidigare års mönster. Ett av de mönster som fanns att rösta på var just Bä bä vita lamm, och det var också ett av de tre mönster som vann omröstningen.


 
Det här tyget är ju fantastiskt! Färgen är underbar och kolla lammens uttryck, särskilt hon som räcker ut tungan!

måndag 22 juli 2013

Barntäcke

Om man kommer till en loppis som saknar textilier så vill jag tipsa om att det kan löna sig att tala om att det är just det man är ute efter. Då kan det hända att man blir inbjuden till loppisinnehavarens hem och då kan vad som helst hända! Till exempel kanske man kommer ut med det här fina barntäcket tillsammans med tyger som låg i en låda för att bli matt-trasor. 




onsdag 17 juli 2013

En smal sak

Tyget i den här kjolen var så fint att jag köpte den fastän jag är tveksam till om någon person är smal nog att komma i den. I så fall ska man ha ett midjemått på 58 cm. "Men är det en VUXEN som haft den här" frågade jag säljaren. "Nja, nä, hon var väl runt 20-25 år när hon hade den" svarade han (som sålde sin systers kjol). 

Den som känner på sig att 58 cm i midjemått skulle kunna passa får höra av sig, annars kommer jag att sprätta och använda det fina tyget till att sy något annat!


tisdag 16 juli 2013

Nya påslakan

Nu när inget blir sytt redovisar jag istället sommarens loppisfynd. Det övre påslakanet har jag sedan tidigare men i en annan färgställning (orange/gul, se här, här och här). Jag tror att det även finns i blått, kanske också andra färger? Kvaliteten är ganska tunn men detta var ändå i mycket fint skick. Det nedre är i fantastisk, tjock bomull och är av den typen där sömmarna kring öppningarna är lite extra tjocka. Jag hittar ingen lapp inuti men kvaliteten är underbar!! Med följde även lakan och örngott i original. Jag tror inte att jag kan klippa upp det, det är för fint för det, så det går nog till försäljning till någon som vill bädda med det!

Båda påslakan fyndade jag på en loppis i måndags. Vi satt i bilen på väg från Äspnäs till Strömsund då min svägerska ringde och tipsade om att en loppis i Strand skulle öppna samma dag kl. 12. Vi passerade Strand minuterna därefter och jag var snabbare än Fantomen in på loppisen där det redan var fullt med folk. Som en hök scannade jag av utbudet och såg textilavdelningen. Ut kom jag med båda dessa påslakan och lite till (t.ex. kopparna i förra inlägget och gardiner som jag nog bloggar om en annan dag). Man ska ha lite tur i bland. Däremot missade jag legobyggsatsen som var obygd och som i nypris kostar närmare 2000 men som här såldes för en tjuga. Men det var ju kul att någon annan fick glädjas åt den (tycker inte min son).




Minikaffe?

Om man köper en liten kopp kaffe på någon av de amerikanska kedjorna får man typ tre deciliter kaffe serverad i en rejäl keramikkluns. En stor kopp räcker till ett helt arbetslag. Annat var det förr, då var kopparna små och nätta. Nästan i minsta laget. Men då får man ta påtår i stället och på så sätt njuta längre av sin kaffestund! De här kopparna fyndade jag för 12 kr på en loppis i Strand utanför Strömsund. Först skulle de ta 3 kr men jag påpekade att det nog var tre kr per del som avsågs, och då blev ju kostnaden hela 12 kr! Välanvända men fina ändå.

Modellen är "Sparta" från Uppsala-Ekeby. Att den är designad av Helmer Ringström på 60-talet lärde jag mig av bloggen Femtiotalsjakten, tack för det!


fredag 5 juli 2013

Första fynden


Min första semesterdag var i måndags. Jag har parkerat mig med barnen i ett hus på landet ungefär mittemellan Umeå och Skellefteå. Lugn och ro! I måndags gjorde jag semesterns första loppisbesök och det blev bingo direkt! För 25 kr blev jag ägare till ett påslakan med mönster designat av Carl Larsson. Brukar kallas "Damernas värld", troligen för att det står så i stadkanten. För ytterligare 25 kr blev jag ägare till fyra örngott av varierande skick.